La Petite Fabriek
was la Ferme du Beauregard

De voormalige ‘Ferme du Beauregard’ is een vierkantshoeve uit de 17de eeuw die deel uitmaakte van het nabijgelegen ‘Chateau du Beauregard’. De hoeve zelf is gerepertorieerd als monument, en dat historische architecturaal belang vind je terug in bijvoorbeeld de portiek, binnenkoer,…

Froyennes is trouwens een dorpje dat historisch heel wat te bieden heeft. Vlakbij vind je bijvoorbeeld de watermolen (‘moulin à eau’) die zou dateren uit de 12° eeuw en nog wat verder achter het kerkje is er de ‘Fontaine Saint-Eloi’. De watermolen zoals die er nu uitziet, was actief tot in de jaren ’60. Het kerkje dateert uit 1840.

<p>Het nabijgelegen ‘Chateau du Beauregard’</p>

Het nabijgelegen ‘Chateau du Beauregard’

Het Chateau de Beauregard deed trouwens dienst als decor voor de succesvolle film ‘Le Huitième Jour’ van Jaco Van Dormael, met Daniel Auteuil en Pascal Duquenne. En ook het eerste album van Tiny, of ‘Martine’ in het Frans, speelt zich af in La Ferme du Beauregard… Geen toeval, want tekenaar Marcel Marlier zelf woonde in Froyennes. Kortom, La Petite Fabriek is een plek die geschiedenis ademt. Geen wonder dan ook dat binnen de renovatie alle mogelijke zorg werd besteed aan het architecturale en historische belang van de site. Die inspanningen werden overigens beloond begin 2015 toen onze renovatie de prestigieuze ‘Prix Fondation Pasquier Grenier’ toebedeeld kreeg, van de gelijkname erfgoedstichting uit Doornik.